Ana Sayfa Nesne Kalıcılığı

Nesne Kalıcılığı

« Back to Glossary Index

Nesne kalıcılığı, bir çocuğun gelişiminde tipik olarak 8-12 aylıkken ulaşılan bilişsel bir dönüm noktasıdır. Nesnelerin görünür veya doğrudan algılanabilir olmadıklarında bile var olmaya devam ettiklerinin anlaşılmasını ifade eder. Bu dönüm noktasına ulaşmadan önce, bebekler bir nesnenin gözden kaybolduğunda varlığının sona erdiğine inanabilir ve bu da gizli nesneleri aramakla ilgilenmemelerine yol açabilir.

Nesne kalıcılığını gösteren ünlü bir deney, gelişim psikoloğu Jean Piaget tarafından yürütülen “A-not-B görevi “dir. Bu deneyde bir oyuncak, bir bebeğin önündeki bir bezin (A konumu) altına gizlenir. Bebek oyuncağı başarılı bir şekilde geri aldığında, oyuncak başka bir bezin altına (B konumu) saklanır. Nesne kalıcılığı henüz gelişmemiş olan bebekler, oyuncağın B konumunda saklandığını görmüş olsalar bile, genellikle oyuncağı A konumunun altında arayacaklardır.

Nesne kalıcılığı, bir çocuğun bilişsel gelişiminin temel bir yönüdür ve problem çözme, uzamsal farkındalık ve hafıza gibi daha gelişmiş beceriler oluşturmak için çok önemlidir.

Reklam

Ayrıca bakınız: Jean Piaget, bilişsel gelişim, koruma

(İng. object permanence)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.