Öğrenme psikolojisi, insanların yeni bilgi ve becerileri nasıl öğrendiğine ve edindiğine odaklanan bir psikoloji dalıdır. Dikkat, algı, motivasyon ve pekiştirme dahil olmak üzere öğrenme ve hafızanın altında yatan bilişsel ve davranışsal süreçleri inceler.
Öğrenme psikolojisindeki önemli kavramlardan biri, ilk olarak Ivan Pavlov tarafından incelenen klasik koşullanmadır. Bu, nötr bir uyarıcı ile otomatik bir tepki ortaya çıkaran koşulsuz bir uyarıcı tekrar tekrar eşleştirildiğinde meydana gelir. Sonunda, nötr uyarıcı tek başına aynı tepkiyi ortaya çıkarabilir ve koşullu bir uyarıcı haline gelir.
Bir diğer önemli kavram ise ilk olarak B.F. Skinner tarafından incelenen edimsel koşullanmadır. Bu, davranışı şekillendirmek için ödüllerin ve cezaların kullanılmasını içerir. Olumlu pekiştirme, istenen bir davranış için bir ödül sağlamayı içerirken, olumsuz pekiştirme, istenen bir davranışın olasılığını artırmak için hoş olmayan bir uyarıcıyı ortadan kaldırmayı içerir. Ceza, istenmeyen bir davranış için olumsuz bir sonuç sağlamayı içerir.
Diğer öğrenme teorileri arasında, insanların başkalarını gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenebileceğini öne süren sosyal öğrenme teorisi ve öğrenmede dikkat, algı ve hafıza gibi zihinsel süreçlerin rolüne odaklanan bilişsel öğrenme teorisi yer almaktadır.
Ayrıca bakınız: Hafıza, Dikkat, Pekiştirme, Koşullanma.
İlgili Yazılar: