Ana Sayfa Olumlu Pekiştirme

Olumlu Pekiştirme

« Back to Glossary Index

Olumlu pekiştirme, psikolojide belirli bir davranışı teşvik etmek için hoş bir uyarıcı veya ödülün eklenmesini içeren bir kavramdır. İstenen davranış sergilendiğinde olumlu bir sonuç sağlayarak, bireylerin gelecekte bu davranışı tekrarlama olasılığı artar. Bu ilke, psikolog B.F. Skinner tarafından teorize edilen bir öğrenme süreci olan edimsel koşullanmaya dayanmaktadır.

Örneğin, bir öğretmen ödevini zamanında teslim ettiği için öğrencisini övebilir ya da bir ebeveyn ev işlerine yardım ettiği için çocuğuna ödül verebilir. Her iki durumda da olumlu pekiştireç (övgü ya da ödül) davranışın (ödevi teslim etme ya da ev işlerine yardım etme) tekrar ortaya çıkma olasılığını artırır.

Olumlu pekiştirmenin, tutarlı olduğunda ve istenen davranışın hemen ardından gerçekleştiğinde en etkili olduğunu unutmamak önemlidir.

Reklam

Ayrıca bakınız: Negatif pekiştirme, edimsel koşullanma, klasik koşullanma, ceza

(İng. positive reinforcement)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.