Ana Sayfa Parietal Lob

Parietal Lob

« Back to Glossary Index

Parietal lob, kafatasının üst arka bölgesine doğru yer alan beynin dört ana lobundan biridir. Öncelikle dokunma, sıcaklık ve ağrı gibi vücudun çeşitli bölgelerinden gelen duyusal bilgilerin işlenmesinden sorumludur. Ayrıca, parietal lob uzamsal farkındalık ve koordinasyonda çok önemli bir rol oynar, çevremizi anlamamıza ve onlar arasında gezinmemize yardımcı olur.

Parietal lobun iş başında olduğu gerçek hayattan bir örnek, bir kişinin bir topu yakalamasıdır. Beyin, topun hareketini izlemek ve yörüngesini tahmin etmek için gözlerden gelen bilgileri kullanır. Parietal lob daha sonra bu bilgiyi işler ve kaslara sinyaller göndererek kişinin el hareketlerini koordine etmesini ve topu başarıyla yakalamasını sağlar.

Parietal lobun hasar görmesi uzamsal farkındalık, vücut imajı algısı ve koordinasyonda zorluklara yol açabilir. İyi bilinen bir vaka çalışması, Dr. Oliver Sacks’ın parietal lobundaki hasar nedeniyle propriyosepsiyonunu (kişinin vücut parçalarının konumunu algılama yeteneği) tamamen kaybeden “Bedensiz Kadın” adlı hastasıdır.

Reklam

Ayrıca bakınız: Frontal Lob, Temporal Lob, Oksipital Lob, Serebral Korteks

(İng. Parietal Lobe)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.