Ana Sayfa Prosopagnozi

Prosopagnozi

« Back to Glossary Index

Yüz körlüğü olarak da bilinen prosopagnozi, bir kişinin tanıdık insanlar da dahil olmak üzere yüzleri tanıma yeteneğini etkileyen bilişsel bir bozukluktur. Prosopagnozisi olan kişiler genellikle yüzler arasında ayrım yapmakta zorlanır ve insanları tanımak için kıyafet veya ses gibi diğer ipuçlarına güvenebilirler.

Bu durum beyin hasarından, gelişimsel bozukluklardan kaynaklanabilir ya da bilinen herhangi bir neden olmaksızın doğuştan mevcut olabilir. Nesneleri veya yerleri tanımada zorluk gibi diğer bilişsel zorluklarla birlikte de görülebilir.

Prosopagnozi, arkadaşlarını, aile üyelerini ve iş arkadaşlarını tanımayı zorlaştırabileceğinden kişinin sosyal hayatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bununla birlikte, uygun destek ve başa çıkma stratejileri ile prosopagnozili kişiler durumlarını yönetmeyi ve anlamlı sosyal ilişkileri sürdürmeyi öğrenebilirler.

Reklam

Ayrıca bakınız: yüz algısı, bilişsel bozukluk.

(ing. prosopagnosia)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.