Ana Sayfa Psikolinguistik

Psikolinguistik

« Back to Glossary Index

Psikolinguistik, dilin edinimi, anlaşılması, üretimi ve algılanmasında yer alan psikolojik ve nörolojik süreçlerin incelenmesidir. Bu disiplinler arası alan, beynimizin dili nasıl işlediğini ve ürettiğini anlamak için dilbilim, psikoloji, bilişsel bilim ve sinirbilimden gelen içgörüleri birleştirir. Psikodilbilim araştırmacıları, çocuklarda dil gelişimi, yetişkinlerde dil işleme, konuşma bozuklukları ve dil kullanımında sosyal ve kültürel faktörlerin rolü gibi konuları araştırmaktadır.

Psikolinguistikte iyi bilinen bir vaka çalışması, çocukluğunun büyük bölümünde izole edilmiş ve istismara uğramış bir kız olan Genie’nin hikayesidir. Genie 13 yaşında keşfedildiğinde neredeyse hiç dil becerisine sahip değildi. Psikodilbilimciler, dil edinimi için kritik dönem ve şiddetli yoksunluğun dil gelişimi üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için onun vakasını inceledi.

Psikodilbilimle ilgili ünlü bir alıntı dilbilimci Noam Chomsky’den gelir: “Dil özgür bir yaratım sürecidir; yasaları ve ilkeleri sabittir, ancak üretim ilkelerinin kullanılma şekli özgür ve sonsuz çeşitliliktedir.”

Reklam

Ayrıca bakınız: Bilişsel dilbilim, Dil edinimi, Afazi, İki dillilik

(İng. psycholinguistics)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.