Ana Sayfa Seyirci Etkisi

Seyirci Etkisi

« Back to Glossary Index

Seyirci Etkisi, başkaları varken insanların acil durumlara müdahale etme olasılığının daha düşük olduğu olguyu ifade eder. Bunun nedeni, bireylerin bir başkasının sorumluluğu üstleneceğini veya kendi müdahalelerinin gerekli olmayabileceğini varsayabilmeleridir.

Seyirci etkisinin klasik örneklerinden biri 1964 yılında Kitty Genovese adlı bir kadının New York’taki apartmanının önünde bıçaklanarak öldürülmesiyle ortaya çıkmıştır. Yardım çığlıklarına rağmen kimse yardımına gelmedi ve saldırı yarım saatten fazla sürdü. Bu olay psikologları, insanların acil durumlarda neden bazen yardım etmediklerini araştırmaya yöneltti ve seyirci etkisi kavramı doğdu.

Seyirci etkisinin doğru koşullar sağlandığında aşılabileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, bir kişi yardım edebilecek tek kişinin kendisi olduğuna inanırsa veya bunu yapmak için kişisel bir sorumluluk hissederse, müdahale etme olasılığı daha yüksektir. Buna ek olarak, aciliyet hissi yaratmak ya da yardım edebilecek başka kimsenin olmadığını açıkça belirtmek de seyirci müdahalesi olasılığını artırabilir.

Reklam

(eng. Bystander Effect)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.