Louise Hay “Düşünce Gücüyle Tedavi” kitabında para ile ilgili konuşmanın zorluğuna vurgu yapar. Cinsellik konusunda seminer vermenin para konusundan çok daha kolay olduğunu fark eder. Çünkü para ile ilgili görüş ve fikirlerimiz en az cinsellik kadar tabulaşmış durumda. Para konusundaki inançlarımızın değişmesi nedense çok daha zor görünüyor. Bu yüzden çiftlerin para konusunda çok fazla çatışma yaşamasına şaşırmamak gerekir.

Parayla ilgili tartışmaların pek çoğu maalesef ilişkideki başka problemlerin bir yansıması olarak ortaya çıkar. Bazen kontrol etme isteği, özsaygı ya da kendini güvende hissetme sorunları çiftler arasındaki tartışmaları para hakkındaymış gibi gösterir. Örneğin, çiftler arası maaş farkı tartışmanın içine duygusal güvensizlik ve güç ilişkisi gibi meselelerin karışmasına neden olabilir. Bu konuda hem kendinize hem de birbirinize karşı şeffaf olmanızda fayda var. Dahası gerekiyorsa kırılgan olma cesareti göstermeniz ilişkinizin derinliğini de artıracaktır. Hem böylece para meseleleri gerçekten rasyonel bir zeminde tartışmaya hazır bir konu haline gelir.

Artık parayla ilgili inançsal ve ilişkisel sorunları hallettiysek finansal açıdan nasıl bir yol izleyebileceğinize bakalım.

Reklam

1) Ortak bir banka hesabınız olsun

Çiftlerin para tartışmalarını kökten çözecek yöntemin herkesin kendi parasını harcaması ve faturalarda kendi payına düşeni ödemesi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat o zaman bir ilişkiden bahsetmek mümkün olmazdı. Para meselesi her konuda olduğu gibi çiftlerin “bir” olmasıyla çözülebilir. Tıpkı aynı evi paylaştığınız gibi aynı banka hesabından kontrollü ve ortak karar vererek harcama yapmak para tartışmalarını büyük ölçüde önleyecektir. Böylece birbirinizden gizli ve kaçamak alışveriş yapmak gibi çatışma yaratan davranışları düzene oturtabilirsiniz. Öyle ki yapılan bir araştırmada, çiftler bazı harcamalarını çatışma yaşamamak adına birbirlerinden gizlediklerini itiraf ediyorlar. Gizli kaldığı sürece sorun yok diye düşünmeyin. Çünkü sağlıklı ilişkilerde dürüstlük vazgeçilmez bir parametre.

2) Harcama alışkanlıklarınız hakkında konuşun

Bir çift olduğunuzda istediğiniz pahalı bir kıyafeti sadece kendi iradenize başvurarak satın almak ilişkinize zarar verebilir. Beraber bir hedef doğrultusunda yatırım yapmak veya para biriktirmek istiyorsunuz diyelim. Bunun için dışarıdan yemek yeme alışkanlığınızı bile tartışmanız yeni ufuklar açacaktır. Mesela James Clear “Atomik Alışkanlıklar” kitabında bir çifti örnek gösteriyor. Bu çift dışarıda yemeyip evde yedikleri her yemekte kumbaraya 50 dolar aktarıyorlar. Kumbaraya da “Avrupa Seyahati” adını veriyorlar. Yılın sonunda biriken parayla hedeflerine ulaşıp Avrupa seyahatine çıkıyorlar. Bu sadece finansal açıdan değil birliktelik hissi için de etkili bir strateji. Böylece ortak hedeflere sahip olmanın bağınızı güçlendirdiğini de göreceksiniz.

3) Çocuklarınızla ilgili harcamalarda ortak karar alın

Diyelim ki çocuğunuz bu sene okulda çok başarılı bir sene geçirdi. Ona en sevdiği oyun konsolunu almak geldi içinizden. Fakat eşiniz sizinle aynı fikirde değil ve bütçe konusunda böyle bir karar almamışsınız. Dolayısıyla artık hem çift olarak aranızda bir çatışma yaşanacak hem de istediği oyun konsolu alınmadığı için çocuğunuz hayal kırıklığına uğrayacak. Bu yüzden çocuklarınıza dair harcama kararlarını uygun ve yalnızken tartışmak en iyisi. Sonrasında gerekiyorsa ya da mümkünse çocuğunuzu da karar alma sürecine dâhil etmek daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Sonuç olarak, ilişki ve para konularının el ele gitmesi gerekir. Beraber yaşamanın getirdiği güzelliklerin bir bedeli vardır. Pek çok kararı artık bireysel değil ortak almanız için sağlıklı tartışmayı öğrenmek size önemli avantajlar sağlayacaktır. Ne kadar zor olsa da böylece gerçekten birlikte yaşamayı öğrenebilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum (2015). Çok yönlü gelişime ve farklı disiplinlerden beslenmenin önemine inanıyorum. Danışanlarıma ve öğrencilerime destek olurken kendi hayatımda da çokça faydasını gördüğüm Mindfulness temelli yaklaşımları ve Kabul ve Karalılık Terapisi (ACT) ile çalışıyorum. Ergen veya yetişkin yaş grubundaki danışanlarımın sosyal-duygusal mesleki ve eğitsel olarak yeni beceriler kazanmasına destek oluyorum. Online psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu desteği almak için bana e-mail adresimden ulaşabilirsiniz: [email protected]