Çocuğunda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Olan Ebeveynler için 4 Ödev Kuralı
Bu yazı Robert Myers, PhD tarafından kaleme alınmıştır.
Yaren Özdeş tarafından çevrilmiştir.
Ödev yapma zamanı çoğu evde nadiren eğlencelidir. DEHB tanısı olan çocukların ebeveynleri için ise ekstra zorluklar vardır. Çocuklar aşırı uyarılır veya stres altında hissederse, ödevin tamamlanması neredeyse imkansız hale gelir. DEHB tanısı olan çocuklar kendilerini ve çevrelerini organize etmekte ve bir şeye uzun süre odaklanmakta zorlanırlar. Aşağıdaki kurallar ve ipuçları DEHB tanısı olan çocukların ebeveynlerinin ödev zamanlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir.
1. Sessiz Bir Ortam Oluşturun
Birçok çocuk diğer insanlar etraftayken mutfak masasında ödev yapmayı sürdürebilir. DEHB tanısı olan çocuklar için ise durum böyle değildir. Kolayca dikkatlerinin dağılmayacağı sessiz bir yere ihtiyaçları vardır. Çocuğunuz için rahat ve sessiz bir ödev yeri oluşturmaya çalışın. DEHB tanısı olan çocuklar genellikle sabit oturmakta zorlanırlar. Ebeveynler çocuklarının ödev yaparken hareket etmelerine olanak sağlayan bir sandalye seçerek (balance ball desk chair) aynı zamanda onların odaklanmalarına da yardımcı olabilir.
2. Zamanı Yapılandırın
DEHB tanısı olan çocuklar uzun süre odaklanmakta zorlanırlar. Bu gibi durumlar için onlara bir yapılandırma gerekir. İlk olarak çocuğunuzun düzenini ve mizacını öğrenmelisiniz. Örneğin, ödevine on dakika odaklanabilir mi? Nasıl olduklarını görmek için her on veya on beş dakikada bir çocuğunuzu kontrol edebilirsiniz. Ödev yaparken kısa aralar verin. Örneğin, on dakika dolduktan sonra ona biraz atıştırmalık verin veya onunla birkaç dakika dans edin, ara bitince tekrar on dakika ödev yapmaya dönün. Bu küçük ve sağlıklı molalar onların odaklanmış kalmasına yardımcı olabilir.
3. Planlama Yapın
DEHB tanısı olan çocuklar kendileri için planlama yapmakta zorluk çekerler. Bu sebeple çocuğunuz ile birlikte ödev yapma zamanını belirleyebilirsiniz. Örneğin, günlük ödevlerini görebilmeleri için bir dosya hazırlayın. Tamamlanan ödevler için de bir “Bitti” klasörü oluşturun. Çocuklar için bir ödev rutini oluşturmayı da unutmayın. Okuldan eve geldiklerinde bir şeyler atıştırıp on dakika dinlenebilir ve sonra ödevlerine başlayabilirler.
4. Beklentileri Belirleyin
Çocuğunuza, kendilerinden ne beklendiğini ve beklentilerin karşılanmaması durumunda sonuçlarının ne olacağını bildirin. Çocuğunuzun öğrenme stilini ve bu beklentilerin nasıl iletilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Örneğin, çocuğunuz görsel olarak öğreniyor ise, beklentiler için bir grafik veya tablo oluşturabilirsiniz.
Çocuğunuzun öğretmeni ile açık ve sürekli iletişim de oldukça önemlidir. Böylelikle ödevlerin zamanında yapılıp yapılmadığını ve çocuğunuzun sınıf içinde kendini nasıl yönettiğini öğrenebilirsiniz.