Ana Sayfa Oyun Terapisi

Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Çocukların ifade becerileri yetişkinler kadar gelişkin olmadığı için oyun terapisi çocukların kendilerini çok daha rahat ifade edebildikleri bir ortam olan oyun içerisinde kendilerini ifade edebilmelerini amaçlayan bir terapi yaklaşımıdır. Oyun terapisi çocukların oyun yolu ile yaşadığı sıkıntıları, konuşmak istediklerini veya bastırdıklarını açığa çıkarabilecekleri bir ortam oluşturma amacı taşır.

Oyun Terapisinde Süreç Nasıl işler?

Bu her çocuk için özel bir durumdur. Çocuğun sürece alışma kendisini açma, terapiste güven duyma süreleri her çocukta farklılık göstermektedir. Ortalama olarak oyun terapisinde 12-18 seans arasında sonuç alınmaktadır. Bu süre daha kısa olabileceği gibi daha uzun da sürebilir.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Yardımcı Olabilir?

  • Özgüven Problemleri
  • Sınırsızlık ve kuralsızlık
  • Kardeş/akran etileşimde zorluk
  • Tırnak yeme
  • Kaygı durumları
  • Bağlanma sorunları
  • Kıskançlık ve öfke
  • Tuvalet problemleri

Oyun terapisi kaç yaşındaki çocuklara uygundur?

Sayfanın en altındaki yazıda daha detaylı bilgiler bulabileceğiniz bir konu sembolik oyundur. Oyun terapisinde çocuğun sembolik oyuna geçmesi beklenmektedir. Bu sayede çocuk sözel olarak ifade edemediği konuları oyuna taşıyabilmektedir. Bu yüzden oyun terapisinde aranan temel durum çocuğun sembolik oyuna geçiş sağlayabilecek zihinsel durumda olması beklenmektedir. Çok küçük çocuklar bu geçişi sağlayamazken büyük çocuklara da yapılan durum çocukça gelmektedir. İnsanlığın ortalama zihinsel ve ruhsal gelişimi göz önünde bulundurulduğunda 3-12 yaş arası sembolik oyun için çocuklara uygun olduğu tecrübelerle görülen genellenebilir bir durumdur.

NOT: Bahsi geçen yazıda da görebileceğiniz üzere yetişkinler dahi oyun terapisi alabilmektedir. Bu süreçte önemli olan oyun içerisine içsel durumu yansıtabilecek durumda olmaktır.

Oyun terapisi sadece çocuğun dahil olduğu bir süreç midir?

Oyun terapisi çocuk, oyun terapisti ve yakın ilişki içerisinde olduğu kişilerin işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Yakın çevresi çocuğun genelde anne babası ve öğretmenleri olmakla birlikte bazı durumlarda değişiklikler olmaktadır. Terapist çocukla birkaç seans uyguladıktan sonra anne babaya süreç hakkında bilgi vermek, varsa yaşanan gelişmeleri ya da gerilemeleri sorgulamak amacıyla, ihtiyaç duyduğu durumlarda bakımverenlerine bazı tavsiyelerde bulunmak amacıyla görüşmeler yapar. Daha sonrasında bu süreç belirli aralıklarla sorunun ortadan kalktığı veya terapi amaçlarına ulaşıldığı konusunda ortak bir karara varılana kadar devam eder.

Oyun terapistine gideceğimizi çocuğa nasıl açıklamalıyız?

Oyun terpistiyle yapılan öngörüşmeden sonra çocuğa doktora ya da bir durumu düzeltmeye gidiyoruz demek yerine “oyun abisine/ablasına gidiyoruz, sen orada güzelce oyunlar oynayacaksın.” Çocuğun aklına takılan başka soru olursa terapist sürece başlamadan önce yanıtlayacaktır.

Oyun terapisi hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir terapi ekolü olan Oyun Terapisi içerisinde uygulamakta olduğumuz Çocuk Merkezli Oyun Terapisi yaklaşımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bütün bu bilgiler ile birlikte başka bir sorunuz

varsa sağ altta bulunan “Whatsap” ikonuna

basarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.