Ana Sayfa Duyusal Bellek

Duyusal Bellek

« Back to Glossary Index

Duyusal bellek, gözler, kulaklar, burun, dil ve deri gibi duyu organlarından gelen bilgileri kısa süreliğine tutan kısa süreli bir bellek türüdür. Bu hafıza türü, saniyenin bir kısmından birkaç saniyeye kadar değişen çok kısa bir süre boyunca sürer ve beynin hangi bilginin alakalı olduğuna ve kısa süreli veya uzun süreli hafıza gibi diğer hafıza türlerine aktarılması gerektiğine karar vermeden önce duyusal girdiyi işlemesine olanak tanır.

Örneğin, bir odaya girdiğinizi ve taze pişmiş kurabiye kokusunu hemen fark ettiğinizi düşünün. Bu duyusal girdi, kaybolmadan önce geçici olarak duyusal hafızanızda depolanır. Koku önemliyse, beyniniz bu bilgiyi kısa süreli belleğinize aktarmayı seçebilir ve bu bilgi daha sonra uzun süreli belleğinize kodlanabilir.

Duyusal belleğin iyi bilinen bir örneği, görsel bilgilerle ilgilenen ikonik bellek ve işitsel bilgilerle ilgilenen yankısal bellektir. Bu duyusal hafıza türleri, hafıza kodlama ve geri çağırma sürecini daha iyi anlamak için psikologlar tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.

Reklam

Ayrıca bakınız: Kısa Süreli Bellek, Uzun Süreli Bellek, İkonik Bellek, Yankısal Bellek

(İng. Sensory Memory)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.