Ana Sayfa Serebrum

Serebrum

« Back to Glossary Index

Serebrum insan beyninin en büyük ve en karmaşık kısmıdır. Düşünme, öğrenme, hafıza, dil ve karar verme gibi üst düzey bilişsel işlevlerden sorumludur. Serebrum, korpus kallozum adı verilen bir sinir lifleri demeti ile birbirine bağlanan sol ve sağ olmak üzere iki yarım küreye ayrılır. Her yarım küre ayrıca dört ana bölgeye veya loba ayrılır: frontal, parietal, temporal ve oksipital loblar.

Frontal loblar muhakeme, planlama, problem çözme ve istemli hareketleri kontrol etme ile ilgilidir. Parietal loblar duyusal bilgilerin işlenmesinden ve uzamsal farkındalıktan sorumludur. Temporal loblar hafıza ve dil işlemenin yanı sıra işitsel bilginin tanınması ve işlenmesinde de rol oynar. Son olarak, oksipital loblar görsel bilginin işlenmesine adanmıştır.

Serebrumun önemini vurgulayan ünlü bir vaka çalışması, 1848’de ciddi bir beyin hasarından kurtulan bir demiryolu işçisi olan Phineas Gage’e aittir. Bir demir çubuk kazara Gage’in kafatasını delmiş ve ön loblarına zarar vermiştir. Dikkat çekici bir şekilde, kazadan sonra yürüyebildi ve konuşabildi, ancak kişiliği dramatik bir şekilde değişti. Bu vaka, serebrumun, özellikle de frontal lobların kişilik ve sosyal davranışta oynadığı önemli rolün erken kanıtlarını sağlamıştır.

Reklam

Ayrıca bakınız: Beyin, Nöronlar, Corpus Callosum

(İng. cerebrum)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.