Algılama, hatırlama, akıl yürütme, karar verme ve problem çözmeyi odak alan davranışı bu zihinsel süreçlere dayanarak açıklamaya çalışan bir psikoloji yaklaşımı.
Bilişsel perspektif, insanların nasıl algıladıkları, düşündükleri, hatırladıkları ve öğrendikleri de dahil olmak üzere zihinsel süreçlerin incelenmesine odaklanan psikolojik bir yaklaşımdır. Bu bakış açısı, davranışlarımızı ve deneyimlerimizi şekillendirmede zihnin rolünü vurgular ve çevremizdeki dünyadan gelen bilgileri nasıl işlediğimizi ve yorumladığımızı anlamaya çalışır.
Bilişsel bakış açısına göre, düşüncelerimiz, inançlarımız ve tutumlarımız duygularımızı ve eylemlerimizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bilişsel psikologlar genellikle problem çözme, karar verme, dil ve hafıza üzerinde çalışırlar, çünkü bunlar bilişsel yeteneklerimizin temel yönleridir.
Bilişsel perspektifte iyi bilinen bir vaka çalışması, bilgiyi düzenlememize ve yorumlamamıza yardımcı olan zihinsel yapılar olan bilişsel şemalar üzerine yapılan araştırmadır. Bu şemalar düşüncelerimize ve davranışlarımıza rehberlik eder ve öğrenme ve deneyim yoluyla değiştirilebilirler.
Örneğin, kendi zekası hakkında olumsuz bir şemaya sahip olan bir kişi özsaygı ile mücadele edebilir ve zorlu durumlardan kaçınabilir. Bununla birlikte, terapi veya öz yansıtma yoluyla, daha olumlu bir şema geliştirebilir ve zor görevlerin üstesinden gelmek için güvenlerini ve istekliliklerini artırabilirler.
Ayrıca bakınız: Bilişsel Psikoloji, Bilgi İşleme, Bilişsel Terapi, Bilişsel Önyargı, Albert Ellis, Bilişsel Davranışçı Terapi
(İng. Cognitive Perspective)