Yüceltme savunma mekanizması entelektüel çevreler içerisinde oldukça yaygın kullanıma sahip bir savunma mekanizması olarak kabul görmüştür. İnsanların yöneldiği konunun altında yatan sebebi bulma çabası entelektüel kitlenin dedikodusu olarak kabul görmüştür. Psikodinamik bakış açısında yüceltme çoğu durumda faydalı bir savunma mekanizması olarak kabul görmüştür. Yüceltme tanımından dolayı “id” kaynaklı ilkel içgüdüler ve olası ket vurmalara karşı ortaya çıkan sıkışmaları, daha sağlıklı, yaratıcı ve toplumsal açıdan kabul görecek noktalara çekme çabasının bir temsili olarak görülmektedir.
Freud’un üzerinde oldukça durduğu bir savunma mekanizması olan yüceltme, ilkel dürtülerin (emme, ısırma, kirletm, dövüşme, çiftleşme, seyretme, seyredilme, başkalarına acı verme, acı çekme gibi dürtler) kabul gören hatta değer verilen bir şekilde ortaya çıkması olarak tanımlanmıştır. Sadist yönünü yüceltmek isteyen birisinin bir diş hekimi, teşhirci narsisist birisinin performans sanatçısı, öldürme arzusu yüksek birisinin avukat, röntgenci birisinin psikolog olması bu duruma örnek olarak verilebilir.
Bütün savunma mekanizmalarında olduğu gibi burada da dikkat edilmesi gereken husus bu mesleklerin mensuplarının hepsinin bu özelliklere sahip olduğunu düşünmek büyük bir hata olacaktır.
Savunma mekanizmaları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Ayrıca Bknz:
Savunma Mekanizmaları,
Yer Değiştirme Savunma Mekanizması,
Karşıt Tepki Oluşturma Savunma Mekanizması,
İçe Atma Savunma Mekanizması,
Geri Çekilme Savunma Mekanizması,
Özdeşim Kurma Savunma Mekanizması,
Yalıtma Savunma Mekanizması,
Düşünselleştirme Savunma Mekanizması,
Akılcılaştırma Savunma Mekanizması,