Flört kelimesi dilimizde İngilizce “dating” kavramının karşılığı olarak kullanılır. Kadına yönelik şiddetin flört dönemlerinden itibaren başladığına yapılan Feminist tartışmalar bizi maalesef “flört şiddeti” kavramıyla tanıştırdı. Özellikle ergen yaştaki kadınları ve etrafındaki sosyal destek mekanizmasını yakından ilgilendiren bir sorun olarak dikkat çekmeye başladı.

         Flört şiddeti, “duygusal/romantik/cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri –ya da birbiri- üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı zarar verici davranış biçimlerini ifade eder.” Bu davranışlar kronik ve yıpratıcı bir şekilde ve giderek artan bir süreçte devam etme eğilimindedir. Genellikle her iki taraf zarar görse de kontrol ve baskı altında kalan taraf ilişkinin kazanımlarından vazgeçmek istemediği için ya bu şiddeti normalleştirir ya da “katlanma” yoluna gider.

Flört Şiddeti Kendini Nasıl Gösterir?

  • Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet: Kadın ve erkeğe dair yüklediğimi anlam ve roller olumsuz durumları normal gösterebiliyor. Erkek güç ve kontrolü elinde tutması gerekirken kadının korunmaya ve hesaba çekilmeye razı gelmesi gerektiği algısından hasarlı eylemler ortaya çıkabiliyor.
  • Duygusal/Sözel Şiddet: Aşağılama ve suçlu hissettirme oldukça yaygın ilişkilerde. Bazen Partnerlerden biri diğerini yalnızlaştırıp dışarı çıkıp arkadaşlarıyla görüşmekten mahrum bırakabiliyor. Bir diğer şekil de tehdit ve korkutmalar -ki karşı tarafın mahremine zarar verecek sırları paylaşmak veya intihar etmekle tehdit etmek de dâhil olmak üzere bir sürü şekli var.
  • Sanal/Dijital Şiddet: Yüz yüze tanışma yerine sosyal medya ya da flörtleşme uygulamaları üzerinden yeni şiddet şekilleri var artık. Mesela “sexting” fotoğrafları ciddi bir tehdit aracına dönüşebiliyor. Ayrıca ne kadar masum görünse de sosyal medya hesaplarının şifresini istemek de bir çeşit flört şiddeti. Çünkü bu istek genelde bir ricadan öte zorunluluk olarak karşıya dayatılıyor.
  • Israrlı Takip (Stalking): Kişinin rızası dışında ve rahatsız edici şekilde gittiği yerleri ve beraberindeki insanları takibe almak, cevap verilmemesine rağmen ısrarla aramak veya mesaj atmak, fiziksel olarak da evinin/işinin ya da sık sık gittiği mekânların önünde beklemek veya karşısına çıkmak bu tip flört şiddetine verilebilecek temel örnekler.
  • Cinsel Şiddet: Genelde cinsel ilişki teklifine verilen “Hayır” cevabını kabul etmemenin sonucu ortaya çıkıyor bu şiddet türü. Dahası “hayır” cevabını “evet”e çevirmek için çeşitli ikna yöntemleri kullanılıyorsa “onay inşası” yapılıyor demektir. Karşı tarafı suçlu hissettirme, pahalı hediyeler sunma, kendini acındırma bu yöntemlerden birkaçı olabilir. Ayrıca doğum kontrolünü engellemek veya korunmadan cinsel ilişkiye girmek için karşı tarafı zorlamak da cinsel şiddetin göstergelerinden biri.

Gençleri Flört Şiddetine Karşı Nasıl Destekleyebiliriz?

  1. Yargılamadan Dinleyin: Gençler flört konusundaki şiddetin farkında olsalar bile yargılamadan dinleyip destek olabileceklerine inandığı yetişkinlerden mahrumlar. Buna anne-babalar ve öğretmenler de dâhil maalesef. Bu noktada aile ve kurumların bilinçlendirilmesi gerekiyorsa profesyonel ruh sağlığı desteğinin de sunulması çözümün önemli bir parçası olacaktır.
  2. Destekleyici Mesajlar Verin: Şiddete maruz kalan gençler utanç, kendini suçlama ve değersiz hissetme eğiliminde olabilirler. Bu noktada onların yanında olduğumuz gösterecek ifadeler kullanmak tekrardan güvende hissetmelerine yardımcı olur.
  3. Süreci Değerlendirmesine Yardım Edin: İlişkinin kazandırdıklarının yanında zarar gördüğü noktaları fark etmelerine yardımcı olabiliriz. Elbette kendi kararlarının sorumluluğunu alarak daha sağlıklı ilişkilerin nasıl kurulabileceği konusunda desteklenmeleri de gerekiyor.
  4. Saygılı Olun ve Sabır Gösterin: Kişiyi öncelikle ilişkisini bırakması gerektiğine dair nasihat verici cümlelerinizden koruyun. Yoksa kendini anlaşılmadığını düşünen genç sorunuyla baş başa kaldığı için kendini yalnız hissedebilir. Birey olarak sınırlarına müdahale etmek yerine onların kendi süreçlerini yeniden yapılandırmalarına imkân yaratın. Şiddet içeren bir ilişkinin sonlanması genelde ortalama 7 girişimde gerçekleşir. Bu aşamaları sağlıklı ve özerk bir birey olarak daha hızlı atlatması için destekleyin.

Kaynak

Boğaziçi Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum (2015). Çok yönlü gelişime ve farklı disiplinlerden beslenmenin önemine inanıyorum. Danışanlarıma ve öğrencilerime destek olurken kendi hayatımda da çokça faydasını gördüğüm Mindfulness temelli yaklaşımları ve Kabul ve Karalılık Terapisi (ACT) ile çalışıyorum. Ergen veya yetişkin yaş grubundaki danışanlarımın sosyal-duygusal mesleki ve eğitsel olarak yeni beceriler kazanmasına destek oluyorum. Online psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu desteği almak için bana e-mail adresimden ulaşabilirsiniz: [email protected]