Gerileme diğer savunma mekanizmalarına göre daha basit olan ve anlaması kolay bir savunma mekanizmasıdır. Gelişim genelde üç aşamada ele alınır: fiziksel(biyolojik), sosyal ve duygusal olarak. Sosyal ve duygusal gelişimde ilerleme düz bir çizgi üzerinde ilerlemez çoğunlukla. Sürekli git gel eşliğinde, iki ileri bir geri olarak ifade edebileceğimiz şekilde gerçekleşir. Herkes yorgunluk yaşadığında(kendisine göre) sızlanmaya başlar mesela, bu gerilemenin çok temel bir halidir.
Uzun dönemli psikoterapilerde de danışan yeni bir açılım sürecine girdiğinde fantazilerinden, mastürbasyon sıklığından vs. bahsettiği seansın ertesinde birkaç seans boyunca bu konu hiç konuşulmamış gibi yapması gerilemenin açık bir şekilde görülebildiği durumlardır. Başka bir örnekle bağlanmaktan çekinen birisinin romantik partneriyle ilişkide her zamankinden daha fazla bağlandığını fark ettikten sonra daha öfkeli bir hale bürünmesi, benliğin bilinçdışında kaygı hissetmesi ve savunma kalkanlarının çalıştırılmasının bir örneğidir.
Kişi hastalandığında da gerilemeler görülebilir, bir de burada bahsedilmesi gereken konu kişinin hayattaki dönemeçlerinde yenilik dönemlerinde hastalanması da gerilemenin bir parçası olabilmektedir. Psikanalizin sevilen kavramlarından birisi olarak “bedenleştirme” örneği olarak kabul edilebilir bir durumdur. (Bedenleştirmenin farklı bir örneğini yazımızdan okuyabilirsiniz.)
Yine unutulmamalıdır ki hastalık veya diğer gerileme semptomları gerileme savunma mekanizması olarak kabul edilmesi için bilinçdışı bir süreçte gerçekleşmesi gerekmektedir.
Savunma mekanizmaları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Ayrıca Bknz:
Savunma Mekanizmaları,
Yer Değiştirme Savunma Mekanizması,
Karşıt Tepki Oluşturma Savunma Mekanizması,
İçe Atma Savunma Mekanizması,
Geri Çekilme Savunma Mekanizması,
Özdeşim Kurma Savunma Mekanizması,
Yalıtma Savunma Mekanizması,
Düşünselleştirme Savunma Mekanizması,
Akılcılaştırma Savunma Mekanizması,