Pandeminin başlarından itibaren küresel boyutta ekonomik bir zorluğu atlatmaya çalışıyoruz. Hepimizin finansal olarak yeni arayışlara girmesinin temel nedeni ise ekonomideki belirsizlik ve bunun bizde yarattığı kaygı. Ürettiğimiz alternatif çözümlerle ne kadar toparlamaya çalışsak da finansal kaygımızı dindirmekte zorlanıyoruz. Bundan dolayı yaparken rahatlamayı umduğumuz harcamalar, bizi daha da fazla kaygıya sürüklüyor. Aksine kaygıyı düzenleyecek şey ise paramızı yönetmeyi ve harcamalarımızı kontrollü yapmayı öğrenmek.

         Yatırım yapmak belirsizlikle baş etmeyi sağlayan temel yollardan biri. Yine de öncelikle harcama alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve kaygının temel sorumlularını ortadan kaldırmak gerekiyor. Aslında hemen herkesin gelirlerine göre biriktirebileceği düzenli bir miktar varken, gelire göre harcamaları yükselten finansal olarak hatalı bir bakışı farkında olmadan sürdürme eğilimindeyiz.  Bu noktada, finansal kaygılarımızın işlevine odaklanalım, çözüm yollarını tartışalım.

Dürtüsel Tüketim ve Zorlayıcı Duygular

         Yapılan bir araştırmaya göre, üzüntü yaşayan kişiler kendilerini mutlu etmek adına dürtüsel olarak daha fazla satın alma davranışı sergiliyor. Satın alma davranışının sonucu finansal olarak kişinin kendini daha zor bir duruma sokması kaçınılmaz bir kaygı yaratıyor. Bu noktada kişi kısır bir döngü içerisine girerek kaygısını anlık rahatlatacak ama uzun vadede zararına olacak seçimlere yöneliyor. Bu noktada kaygıyı fark etmek, kendine şefkat göstermek ve kaygıyı kabul etmek için biraz kendinize zaman vermeniz gerekebilir. Sonrasında, sosyal destek mekanizmalarını harekete geçirecek harcamalar yapabilirsiniz. Destek alabileceğiniz sosyal ilişkilerinize yatırım yapmanız döngüyü bozmak için etkili olabilir. Materyalist harcamalar anlık olarak iyi hissettirse de sosyal ilişkilerin veya deneyimlerin uzun vadeli faydasının yanında hiçe yakındır. Sosyal olarak doyurucu ilişkileriniz yoksa bu noktada profesyonel destek alarak kişiliğinize yaptığınız yatırım yine karşılığını çok daha fazla verecektir.

Reklam

Ölüm ve Gösterişçi Tüketim İlişkisi

         Yapılan bir araştırmada, ölüme olumsuz anlam yükleyen kişilerin yüksek statü gösteren ürünlere daha çok sahip olma dürtüsü gösterdikleri tespit ediliyor. Özellikle bu kişilerin özsaygıları düşükse statü ve gösterişçi tüketim tutkusu kendini daha fazla meydana çıkarıyor. Çalışmaya görei kendi ölümleri üzerine düşünmesi istenen katılımcılar, gelecekte daha fazla para kazanıp lüks harcamalar yapabileceklerine de yüksek ihtimal verme eğilimindeler. Paraya yönelik bakışımız maalesef ölüme olan bakışımızdan bağımsız değil. Bu noktada, ölümle barışık olduğumuz spiritüel bir benlik inşa etmek bize yardımcı olabilir. Nitekim ölümü anlayıp kabul etmek kaygımızı düzenlerken statü ve lüks harcama ihtiyacını hafifletebilir. Böylece birikim ve yatırım açısından daha sağlıklı kararlar verir ve belirsizliğe karşı güven duygumuzu dinç tutabiliriz.

Harcama Günlüğü ve Yatırım Hesabı

         Hepimiz insan olarak zevk arayışı içerisinde olup acıdan kaçmaya programlıyız. Yine de büyümek ve olgunlaşmak için zorlayıcı duyguları da yönetmeyi öğrenmeliyiz. Bu yüzden onları da fark edip oldukları gibi kabul etmek adına içimizde yaşamalarına izin vermek gerekebilir. Bu noktada, harcama günlüğü tutmak işinize yarabilir. Bir günlüğe herhangi bir kısıtlamaya gitmeden ne satın aldıysanız onu kaydederek farkındalığınızı artırabilirsiniz. Bunu sürdürmek adına kendinizi yargılamadan sadece ne aldıysanız onu fiyatıyla beraber not edin, yeter. Bir yerden sonra harcamalarınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Harcamaları kısarak yatırım hesabınızı zenginleştirebilirsiniz. Harcamaktansa yatırım yapmanın bir erdem olduğu bu dönemde repertuvarınıza gurur duyabileceğiniz bir beceri katmanız da olası.

Kaynakça