Paraya yönelik algımız herkes için değişken olabiliyor. Temel motivasyon kaynaklarımızdan biri olsa da tam barışık bir ilişki kurmakta da zorlanıyoruz. Bu duruma yönelik, işletme bölümü öğrencileriyle bir deney yapıyorlar. Öğrencilere bu bölümü seçme motivasyonlarının içsel mi, yoksa para, güvence, saygınlık gibi dışsal mı olduğunu soruyorlar. Aynı soruyu arkadaşları adına da tahminle cevaplamalarını istiyorlar. Sonuçlar gösteriyor ki, her öğrenci kendi için içsel motivasyonun ağır bastığını düşünse de arkadaşlarının daha ziyade para için bu bölümü seçtiklerini düşünüyor.

Parayla tuhaf bir ilişkimiz var. Bir yandan seviyor ve elde etmek için çabalıyoruz. Öbür yandan birilerini parayı sevmekle itham edebiliyoruz . Bu nedenle kendimize parayla ilgili masum gerekçeler bulmak istiyoruz. Yine de başkalarının parayla kurduğu ilişkide kötü niyetler aramaktan da kendimizi alıkoyamıyoruz. Bu noktada parayla daha sahici ve samimi bir ilişki kurmak hem kendimiz hem de başkaları adına daha gerçekçi çıkarımlar yapmamızı sağlayabilir. Sonuçta para kazanmayı istemenin birçok makul ve anlamlı gerekçesi var. Gelin bu gerekçelerin neler olabileceğine bakalım.

Parayla Doğru İlişki Kurma Motivasyonları

  • Zaman Kontrolü: Sosyal psikolog Angus Campbell, insanları en çok neyin mutlu ettiğini araştırıyor. Hayatının kontrolünü güçlü bir şekilde elinde tuttuğunu düşünen kişilerin mutluluk katsayılarının en yüksek olduğu sonucuna ulaşıyor.  Paranın mutluluğu artırmasının nedeni imkân, fırsat ve zaman üzerinde kontrol sahibi olduğumuzu hissettirmesidir.
  • Aile Desteği: Anne-babamız ve kardeşlerimiz en çok değer verdiğimiz insanlardır. Onların ihtiyaçlarını karşılamak ve hayallerini gerçekleştirmeleri için onları desteklemek bizi de mutlu eder.
  • Özgecilik: Loto kazanan insanlara ne yapacaklarını sorunca verdikleri samimi olmayan cevaplardan biri olduğunu biliyorum. Buna rağmen bağış ve gönüllü hizmetler için daha aktif olmak ve bunu sürdürebilmek, yine yeterince para kazanmaktan geçiyor.
  • Güvende Hissetmek: Kişinin kendi sağlık ve geleceğini güvende görme isteği oldukça doğal. Sonuçta çalışmamızın ve para kazanma isteğimizin nedenlerinden biri de çalışamayacağımız zamanlara hazırlık yapmak. Bu noktada emeklilik ve sigorta kapsamında paraya meyletmemiz güçlü bir gerekçe.
  • Ruh Sağlığı: Yoksulluk temel stres faktörlerinden birisidir. Maddi zorluklar beslenmemizi, uykumuzu, zekâmızı ve sağlıklı karar alma becerilerimizi akamete uğratır. Bu yüzden gelecek kaygısı kurtulmak ve anın tadını çıkarmak için maddi güce ihtiyacımız var.
  • Eğlence ve Yeni Deneyimler: Hepimiz özellikle gençlik zamanlarımızda ileride anlatacağımız ilginç ve sıra dışı anılar biriktirmek isteriz. Gösterişçi tüketimi para kazanmak için masum göremeyiz elbette. Ancak farklı kültürleri deneyimlemek yalnızca bizi büyütmekle kalmaz, etrafa saçtığımız ilham ve katkıda bulunduğumuz projelerle insanlara hizmet yolunu açar.
Boğaziçi Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum (2015). Çok yönlü gelişime ve farklı disiplinlerden beslenmenin önemine inanıyorum. Danışanlarıma ve öğrencilerime destek olurken kendi hayatımda da çokça faydasını gördüğüm Mindfulness temelli yaklaşımları ve Kabul ve Karalılık Terapisi (ACT) ile çalışıyorum. Ergen veya yetişkin yaş grubundaki danışanlarımın sosyal-duygusal mesleki ve eğitsel olarak yeni beceriler kazanmasına destek oluyorum. Online psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu desteği almak için bana e-mail adresimden ulaşabilirsiniz: [email protected]