Sağlıklı romantik ilişkileri oluşturan temel malzemeleri hepimiz az çok tahmin edebiliriz. Çiftlerin birbirilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılama çabası, dürüst ve şeffaf olmak, açık iletişim kurmak ilk akla gelenlerden, sınırları gözetmek ve saygı göstermek. Aslında bunların da ötesinde sağlıklı ilişki oluşturma ve sürdürmenin detay noktalarına bakmak gerekiyor. Daha görünür olanların yanında her iki çiftin de çaba göstermesini gerektiren sağlıklı ilişkinin temel bileşenlerine bir göz atalım.

  1. Anlam: İlişkinin başlarında temel duygusal ve cinsel ihtiyaçların giderilmesinden öte her ilişkinin sürdürülmesi adına bir üst başlığa ihtiyacı vardır. Beynimizde salgılanan dopamin hormonunun etkisi zamanla azalır. Artık erkeğin kadına, kadının da erkeğe daha aşkın bir bağ ile tutunmak için nedenlere ihtiyaç duyarlar.
  2. Kişisel Gelişim: Çiftler beraberken birbirlerinin geliştirdikleri oranda ilişkilerinin de büyüdüğünü fark ederler. Bu büyüme birbirlerinden aldıkları motivasyon ve güçle gerçekleşir. Birbirlerinin tutku, hedef ve çabalarını destekleyerek inanç ve değerleriyle uyumlu birer kişilik olmalarına katkı sağlarlar. İlişkiye yaptıkları yatırım kadar kendi gelişimlerine yaptıkları yatırımın da karşılığını almaları için birbirlerini cesaretlendirirler. Bir nevi her yatırım sonunda ilişkinin büyümesini getirecektir.
  3. Amaç Paylaşımı: Çift olmak karşılıklı olarak birbirine bağlı olmak anlamına gelir. Her birey ilişki içinde her konuda bağımsız olmaya başladığı durumda ilişkinin doğal süreci yürümeyecektir. Ortak amaçlar uğruna çiftlerin bir yolda çaba göstermeleri onları birbirine bağlar. Çiftlerin bireysel istek ve hedefleri olduğu kadar çift olarak beraber olmaları sayesinde başardıkları belli amaçlara yönelmeleri gerekir.
  4. Karşılıklı Vermek: Pek çok ilişki probleminin bir partnerin fedakârca verdiği ama diğerinin genelde alıcı taraf olmasından kaynaklı olduğu söyleyebiliriz. Elbette çiftlerden hiçbiri bir şey yaparken karşılığını bekleyerek yapmamalıdır. Yine de her iki çiftin de mutlu ve tatmin olacağı şekilde birbirlerinin ihtiyaçlarına karşılık veren bir anlayış benimsemeleri uzun süreli ve sağlıklı bir ilişkide olmazsa olmazdır.
  5. Otantik Benliği Sergilemek: En iyi arkadaşlarınızın yanında nasıl özgürce benliğinizin en derin ve gerçek noktalarını ortaya dökebiliyorsanız, partnerinizle beraberken de içiniz ve dışınız bir şekilde hareket edebilmelisiniz. En kırılgan taraflarınızı, acılarınızı, sırlarınızı, ideallerinizi içtenlikle paylaştığınızda anlaşıldığınızı hissetmek ve buna aynı içtenlikle karşılık vermek aranızdaki bağı güçlendirecektir. Böylece gerçek ve bütünsel olarak birbirinizi tanıyarak yola daha emin adımlarla devam edebilirsiniz.
  6. Yaşamla Derin Bağlar Kurmak: Yaşadığınız ilişki yaşamınıza daha bir güzellik ve anlam katıyorsa onu sürdürmeye değerdir. İlişki içerisinde yemek, gezmek, film izlemek gibi en basit eylemlerin bile tadını çıkarmak, onlardan tek başına olduğundan kat ve kat zevk almak sağlıklı ilişkinin göstergelerinden biridir.

İlişkinizi gözden geçirmek için bu altı maddeyi incelediğinizde neler fark ediyorsunuz? İlişkiniz daha anlamlı hale mi geldi yoksa kafanızda ilişkinin süreciyle alakalı soru işaretleri mi belirdi? Her halükarda ilişkinizi sağlık taramasından geçirmek hem kendinize hem de partnerinize karşı görev ve sorumluluğunuz. Böylece ilişkinizin çalışan yönlerinin kıymetini bilmek ve aksiliklerin çözümü için arayışa girmiş olursunuz.

Boğaziçi Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum (2015). Çok yönlü gelişime ve farklı disiplinlerden beslenmenin önemine inanıyorum. Danışanlarıma ve öğrencilerime destek olurken kendi hayatımda da çokça faydasını gördüğüm Mindfulness temelli yaklaşımları ve Kabul ve Karalılık Terapisi (ACT) ile çalışıyorum. Ergen veya yetişkin yaş grubundaki danışanlarımın sosyal-duygusal mesleki ve eğitsel olarak yeni beceriler kazanmasına destek oluyorum. Online psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu desteği almak için bana e-mail adresimden ulaşabilirsiniz: [email protected]